top of page

stavanger ernæringsklinikk.ernæring.livsstil.helse.stavanger ernæringsklinikk.ernæring.livsstil.helse.stavanger ernæringsklinikk.ernæring.livsstil.helse.stavanger ernæringsklinikk.ernæring.livsstil.helse.stavanger ernæringsklinikk.ernæring.livsstil.helse.stavanger ernæringsklinikk.ernæring.livsstil.helse.

stavanger ernæringsklinikk.ernæring.livsstil.helse., bedre helse, stavanger ernæringsklinikk, helse,ernæringsfysiolog,

bedre helse, stavanger ernæringsklinikk, helse,ernæringsfysiolog

Irritabel tarm

Mange  sliter med magesmerter, luft og diare eller forstoppelse. Så mange som 10-20 % av den voksne befolkningen får diagnosen irritabel tarm (IBS), som er den mest vanlige fordøyelsessykdommen i Norge. 

 

Livskvaliteten kan bli redusert og man føler at ingen av de mange råd for å redusere symptomene har noe særlig effekt.

 

Et kosthold med lavt innhold av såkalte FODMAP har vist å være meget effektivt for å redusere symptomer og bedre livskvaliteten ved IBS. Studier har funnet at så mange som 75 % av pasienter med IBS blir markant bedre ved å utelate de FODMAP de reagerer på fra kosten sin.

 

FODMAP er flere ulike grupper av kortkjedete karbohydrater som fermenteres (gjæres) av bakterier i tarmen. Da dannes det blant annet gasser, som gir magesmerter og luft. FODMAP finnes i mange av matvarene som inngår i et vanlig kosthold, og inkluderer blant annet hvete, løk, mange typer frukt, melkesukker (laktose) og en rekke søtstoffer.

 

Vi kan hjelpe deg

 

  • Med en lav FODMAP diett over 6-8 uker vil vi finne ut om dine mageproblemer kan komme av FODMAP fra kosten din
     

  • Ved å teste ut en og en FODMAP vil vi finne ut hvilke du reagerer på og hvilke du trygt kan inkludere i ditt kosthold
     

  • En lav FODMAP diett er ikke en diett du skal leve med over tid. Det er et verktøy for å finne ut hvilke FODMAP du reagerer på og hvilken mengde du tåler.
     

  • Vi gir deg råd om hvordan du samtidig skal kunne spise sunt og riktig for nettopp deg 

bottom of page