top of page

stavanger ernæringsklinikk.ernæring.livsstil.helse.stavanger ernæringsklinikk.ernæring.livsstil.helse.stavanger ernæringsklinikk.ernæring.livsstil.helse.stavanger ernæringsklinikk.ernæring.livsstil.helse.stavanger ernæringsklinikk.ernæring.livsstil.helse.stavanger ernæringsklinikk.ernæring.livsstil.helse.

stavanger ernæringsklinikk.ernæring.livsstil.helse., bedre helse, stavanger ernæringsklinikk, helse,ernæringsfysiolog,
stavanger ernæringsklinikk.ernæring.livsstil.helse., bedre helse, stavanger ernæringsklinikk, helse,ernæringsfysiolog,
stavanger ernæringsklinikk.ernæring.livsstil.helse., bedre helse, stavanger ernæringsklinikk, helse,ernæringsfysiolog,
stavanger ernæringsklinikk.ernæring.livsstil.helse., bedre helse, stavanger ernæringsklinikk, helse,ernæringsfysiolog,

bedre helse, stavanger ernæringsklinikk, helse,ernæringsfysiolog

Sunne og aktive barn

Barn er ikke små voksne! De trenger mer energi og væske pr kg kroppsvekt.

Allerede fra tidlig barndom vil barnets fremtidige kostvaner og helse kunne avgjøres. Vi ønsker alle det beste for våre barn, og kan med enkle grep bidra til at barnet får det beste utgangspunkt. Et sunt og næringsrikt kosthold tilpasset barnet, som skal vokse og utvikles er viktig.

 

Mange foreldre opplever at barnet ikke vil spise enkelte matvarer eller ikke spiser den mengde mat foreldrene ønsker. Mange er også usikker på om barnet får de næringsstoffene det trenger. Flere mistenker at barnet reagerer på enkelte matvarer. Noen opplever at barn med ADHD eller autisme får færre symptomer ved å erstatte enkelte matvarer med andre matvarer. Vi kan gi deg råd ved slike problemstillinger, i tillegg til mange andre.

       

Hva kan vi gjøre for deg og barnet ditt?

 

  • Kartlegge kostholdet til hele familien
    – nå er tiden for å starte med blanke ark og  tilrettelegge best mulig for hele familien

  • Kartlegge om barnet får tilstrekkelig med næringsstoffer gjennom kosten

  • Gi råd om optimal ernæring i spedbarns- og småbarnalder

  • Sikre tilstrekkelig innhold av alle nødvendige næringsstoffer i kosten

  • Råd om kosttilskudd til barn

  • Gi råd ved introduksjon av fast føde

  • Råd til småspiste og kresne barn

  • Utrede for matintoleranser

  • Veiledning ved matallergi og intoleranser og alternative matvarer

  • Råd om hvordan forebygge matallergi fra spedbarnsalder

  • Gi råd for hvordan få inn grønnsaker i barnets kosthold

    Vi tilbyr også undervisning/ kurs/ foredrag til barnehager, skoler og SFO for at barns kosthold på best mulig måte iveretas også på disse arena.

 

Generelle råd om ernæring til barn

Kosten bør inneholde grove kornprodukter, grønnsaker og frukt, magre meieriprodukter, fisk, fugl, kjøtt, bønner, linser og litt nøtter. For en god helse i barndommen og resten av livet anbefales tran eller annet vitamin D-tilskudd til alle barn fra 4 ukers alder.

 

Barn har et stort behov for næringsstoffer i forhold til sin egen vekt. Dette får man til med små og hyppige måltider, tilpasset alder og aktivitetsnivå. Med små mager er det liten plass til til mat og drikke som ikke gir dem næringen de trenger. Boller og brus tilfører lite næringsstoffer og tar plassen for mat som er nødvendig for vekst og utvikling. Et variert kosthold gir barnet ulike næringsstoffer og er den beste måten å sikre at barnet får i seg nok av alle næringsstoffene det trenger.

 

Mange foreldre opplever at barnet spiser mindre enn det de mener er nødvendig. Det som er så fint er at friske barn regulerer sitt eget matinntak og spiser det de trenger. Når barnet i perioder spiser lite vil det i andre perioder spise mer. Så lenge barnet vokser og trives er det som regel ingen grunn til bekymring. For syke barn og barn som ikke tåler enkelte matvarer vil det være annerledes. Da er det nødvendig med veiledning av fagpersoner.

 

Små barn klarer ikke lett å formidle at de er tørste. Det er viktig å tilby vann regelmessig selv om ikke barnet viser tegn til at det er tørst. Aktive barn bør ha vann tilgjengelig til enhver tid. Melk kan drikkes til brødmåltider, men ikke i ubegrensede mengder. For at ikke melk skal fortrenge mer jernrike matvarer fra kostholdet bør melk begrenses til ca ½ liter pr dag.

 

Allerede i barndommen er det mange barn som sliter med overvekt. Dette kan på lang vei forebygges med økt fysisk aktivitet og mindre tilgjengelig sukkerholdig drikke, som brus og saft. Slik drikke bør begrenses til spesielle anledninger. Helsemyndighetene anbefaler at barn er i fysisk aktivitet i minimum 60 minutter hver dag, noe som vil bidra til å redusere risiko for overvekt og legge grunnlag for en god helse i fremtiden.

 

 

bottom of page